Pagini

joi, 12 septembrie 2013

               
                                     A trecut vremea poveștilor?






Basmele vor să te facă să crezi că fiecare prinţesă trăieşte o viaţă extraordinară după ce povestea se încheie, însă proiectul cinic realizat de fotografa Dina Goldstein contestă întru totul această idee.
„Prinţesele mele decăzute s-au născut din durerea personală profundă, din revolta pricinuită de laitmotivul «şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi» cu care suntem hrăniţi cu forţa în copilărie”, explică fotografa canadiană.

Fotografa canadiana Dina Goldstein ne arată că prințesele Disney nu au trăit fericite până la adânci bâtrâneți. Într-un interviu, fotografa recunoaşte că a dorit ca imaginile să dea de gândit şi să trezească emoții celor ce le vizualizează: “Seria… [forțează] privitorul să contemple viața reală: vise ratate, poluarea și degradarea oceanului, război, obezitate, dispariția culturilor indigene, cancerul și negăsirea elixirului tinereții veșnice.”
Astfel, în cele 10 fotografii adunate în această colecţie le putem vedea pe legendarele personaje de basme, Albă ca Zăpada, Jasmine, Pocahontas și multe altele, cedând în faţa destinelor tragice:

Albă ca Zăpada este prinsă într-un coşmar domestic, cu mulţi copii neîngrijiţi şi un soţ leneş şi şomer.

Alba ca zapada 


Cenuşăreasa se luptă cu dependenţa de alcool, fiind înfăţişată stând cu capul în jos într-un bar murdar cu un pahar de shot în mână, în timp ce un grup de bărbaţi o privesc cu dispreţ.

Cenusareasa


Rapunzel se luptă cu cancerul şi citostaticele într-o cameră de spital, alături de o perucă din părul ei lung şi blond.

Rapunzel


Scufiţa Roşie are o problemă cu greutatea din cauza mâncării de tip fast-food, pe care de altfel o transportă în coşul cu bunătăţi pe care-l duce bunicii.

Scufita rosie


Frumoasa din pădurea adormită se află într-un azil de bătrâni, la fel de tânără, alături stându-i prinţul deja demult trecut de a doua tinereţe.



Frumoasa din padurea adormita




Bella din Frumoasa şi Bestia este prezentată în timpul unei proceduri medicale cosmetice, chirurgii plasticieni remodelându-i chipul plin de riduri.

Bella




Pocahontas este prezentată ca o fată bătrână, uitându-se singură la televizor, înconjurată de o mulţime de pisici.



Sursa  http://hyperliteratura.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu