Pagini

sâmbătă, 12 octombrie 2013

Iată câteva lucruri despre Alice Munro, scriitoarea de proză scurtă și câștigătoarea din acest an a Premiului Nobel pentru Literatură:

1.
Numele ei de naștere a fost Alice Ann Laidlaw.
2.
S-a născut pe 10 iulie 1931 chiar lângă municipiul Wingham, Ontario, despre care vorbește frecvent în poveștile sale.
3.
Tatăl ei, Robert Laidlaw, a fost un descendent direct al lui James Hogg (1770, Scoţia – 1835), autor al The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner (Memoriile personale şi confesiunile unui păcătos cu temei)
4.
A declarat că a început să se refugieze în cărți după ce mama ei (profesoară) a fost diagnosticată cu o formă neobișnuită de Parkinson când Alice, cel mai în vârstă dintre cei trei copii, avea doar 10 de ani.
5.
A câștigat o bursă pentru jurnalism la University of Western Ontario, unde s-a susţinut financiar donând sânge și culegând frunze de tutun, printre alte job-uri.
6.
Şi-a publicat prima poveste, The Dimensions of a Shadow (Dimensiunile unei umbre), ca studentă, în 1950.
7.
Cu primul ei soț, Jim Munro, a deschis o librărie, Munro’s Books, care funcţionează şi astăzi în Victoria, Columbia Britanică. Stocul librăriei lor era format în cea mai mare parte din ediţii paperback, într-un moment în care cele mai multe librării tradiționale dispreţuiau volumele în acest format.
8.
Al doilea soț al ei, geograful Gerry Fremlin, a fost un vechi prieten din perioada studenţiei. S-au reîntâlnit și, după ce-au băut niște pahare de martini, au decis să se căsătorească.
9.
Când a câștigat premiul internaţional Man Booker Prize în 2009, autoarea Jane Smiley i-a descris lucrările ca fiind “practic perfecte”.
10.
Este primul cetățean canadian care câștigă Premiul Nobel pentru Literatură. (Saul Bellow s-a născut canadian, dar a obţinut cetățenia americană în 1941, cu 26 de ani înainte să câştige Premiul Nobel).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu