Pagini

miercuri, 15 ianuarie 2014





   




                       Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale , reprezintă data nașterii poetului
național al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889).
                        Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul Societetății literare "Junimea" , spunea despre marele poet : "Pe cât se poate  omenește prevedea, literatura poetică  română  va începe secolul  al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului  cugetării românești".
                          De ce a fost aleasă ziua de naștere a Poetului ca zi a Culturii Naționale? Pentru că așa cum spunea filosoful Constantin Noica :"Eminescu reprezintă omul deplin al culturii românești".
                          Să ne amintim de el nu numai ca Poet,dar și ca prozator,dramaturg, ziarist și gânditor.
                          Astăzi, la Biblioteca  Orășenească "Nicolae Stoica de Hațeg"  Băile Herculane am avut oaspeți din cei mai mici, care pentru prima oară au pășit  într-o bibliotecă pe care cu candoarea vârstei au numit-o "casa cărților".Au aflat o mulțime de informații, au vizitat expoziția de carte , au învățat prima poezie de Mihai Eminescu ,"Somnoroase păsărele"și apoi am vizionat pe internet mai multe materiale legate de viața și opera Poetului. Această activitate a fost desfășurată în prima parte în colaborare cu Grădinița "Floare de colț", educatoare  Claudia Iovanescu, Carmen Rada  și Amelia Brejnic , apoi în partea a doua am primit pe cei "mari" : clasa a II-a coordonată de prof.Mirela Bolbotină.









  


                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu