Pagini

miercuri, 5 martie 2014








Hyperliteratura




Unele dintre cele mai importante cărți care au fost interzise

cărți interzise
Cărțile, de-a lungul istoriei, au scos din sărite și au dat bătăi de cap cenzorilor. Fie că era vorba de politică, religie sau sex, oameni împinși de un exces de zel al ipocriziei, au întors spatele unor romane care urmau să devină unele dintre cele mai importante capodopere literare ale lumii. Astăzi, în Europa cel puțin, putem să citim orice fără teama că există cineva care o să ne bage la închisoare. Multe cărți foarte bune și populare au avut parte de un asemenea tratament. Iată unele dintre ele.
 
10. Lolita – Vladimir Nabokov
Publicată în: 1955.
Controversă: Editorul Sunday Express a numit-o ”cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată”, apoi autoritățile au fost sesizate și au retras toate exemplarele de pe piață, sub pretextul că în carte era vorba despre pornografie. Francezii au interzis-o anul următor, însă a fost publicată fără probleme în America. După ce Marea Britanie a decis s-o interzică, a fost urmată de Argentina în 1959, Noua Zeelandă, care a numit cartea ”o lucrare indecentă”, apoi în 1974, Lolita a fost interzisă și în Africa de Sud. Cartea a rămas sub acest statut până în 1982.
9. Metamorfoza – Franz Kafka
Publicată în: 1915.
Controversă: Toate cărțile lui Kafka au fost interzise sub regimul nazist și sovietic, iar Metamorfoza a fost interzisă pentru că era considerată atât decadentă, cât și ”plină de deznădejde.” Mai mult, era un pericol și un atac la adresa conceptului de familie pe care îl aveau sovieticii.
În Cehoslovacia au fost interzise pentru că autorul a refuzat ….să scrie cartea (și) în cehă.
8. O lume se destramă – Chinua Achebe
Publicată în: 1958
Controversă: Este una dintre cele mai celebrate cărți ale culturii africane. Totuși, motivul acesta nu a fost suficient de bun pentru biserică și instituțiile religioase. Argumentele cu care aceste instituții au obținut ”bannarea” cărții au fost descrierile inadecvate ale vieții de apoi și criticile aduse bisericii.
7. Versetele Satanice – Salman Rushdie
Publicată în: 1988
Controversă: Comunitatea islamică a considerat că această carte este o blasfemie. În Venezuela, vei primi 15 luni de închisoare dacă ești prins citind cartea, în Japonia primești amendă dacă vinzi versiunea ei în engleză, iar în America, două mari librării au refuzat să vândă cartea după ce au primit amenințări cu moartea.
Iranul, în 1999, a pus pe capul lui Rushdie o recompensă record de 2.8 milioane de dolari. Ea este valabilă și în prezent. Din fericire, Serviciile Secrete Britanice și FBI au reușit să-l protejeze pe romancier. Se pare că autorul trăiește ascuns undeva în New York.
6. Abatorul Cinci – Kurt Vonnegut
Publicată în: 1969
Controversă: Pentru că este vorba despre război și despre viziunile pe care le are un soldat în timp ce este ținut prizonier într-un abator, America a decis că ar fi mai bine să nu-și lase copiii expuși unor astfel de subiecte, ceea ce a propulsat cartea în listele celor mai controversate cărți.
5. Tropicul Cancerului - Henry Miller
Publicată în: 1934
Controversă: Imediat ce fusese scoasă pe piață, reprezentantul Curții Supreme din Pennsylvania, Michael Musmanno, a afirmat despre carte că este ”o cloacă, un canal, o groapă a putreziciunilor, locul unde s-a adunat toată depravarea umană.” Se pare că oamenii nu au fost pregătiți pentru ceea ce George Orwell avea să numească mai târziu ”cea mai importantă carte a anilor 30”.
4. Fructele Mâniei - John Steinbeck
Publicată în: 1939
Controversă: Deși a câștigat Premiul Pullitzer și în ciuda faptului că a fost aplaudată de mediul literar, cartea a fost interzisă în America, iar populația a pus-o pe foc. Oamenii s-au declarat șocați de descrierile celor sărmani și marginali, descrieri despre care Steinbeck avea să declare mai târziu că au fost niște versiuni ”aseptizate” față de ceea ce se întâmplă cu adevărat în aceste pături sociale.
3. Minunata Lume Nouă - Aldous Huxley
Publicată în: 1932
Controversă: Din cauza controversatei abordări a temei nașterii copiilor, Irlanda a decis că e mai bine s-o scoată de pe rafturi, înainte de inițiativa mai multor state americane de a o tăia din programa școlară. Cauza: ”tema negativă” ce răzbate din acest volum.
2. De veghe în lanul de secară- J.D. Salinger
Publicată în:1951
Controversă: A fost interzisă în majoritatea bibliotecilor școlare din America și nu numai din cauza faptului că părinții consideră că limbajul folosit este ofensator și de natură sexuală, și pentru că descrie alienarea, prostituția și depresia.
1. Aventurile lui Huckleberry Finn -Mark Twain
Publicată în:1884 (Anglia), 1885 (America)
Controversă: A fost interzisă din cauza limbajului argotic și pentru că în carte, negrii erau numiți ”cioroi”. ”Un gunoi dintre cele mai veritabile…..o carte mai potrivită pentru marginali și proscriși decât pentru oamenii inteligenți și respectabili.” Mark Twain a fost sfătuit să se lase de scris ”dacă nu are ceva mai bun de oferit copiilor noștri cu minte inocentă”. Twain a ripostat spunând: ”Cenzura e ca și cum i-ai spune unui om că nu are voie să mănânce friptură doar pentru că un bebeluș nu o poate mesteca.”
În 1998, niște părinți din Tempe, Arizona, au dat în judecată școala acelui oraș pentru că a pus pe lista de lecturi obligatorii această carte. Cazul a ajuns până la curtea supremă. Părinții au pierdut.
“E cea mai bună carte pe care o avem,” declarase Ernest Hemingway. “Toată literatura americană se trage de la ea. Nu a existat nimic înainte de ea și nu a mai existat nimic atât de bun de atunci.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu