Pagini

luni, 5 mai 2014





Cine a inventat calculatorul?

1. Primul computer electromecanic programabil, Z1, a fost creat in 1936 de catre germanul Konrad Zuse, in camera de zi a casei parintilor. Acesta este considerat a fi primul calculator electromecanic, programabil binar.

2. Primul calculator electric programabil, Colossus, a fost inventat de Tommy Flowers, in 1943 si a fost folosit de britanici in Cel De-al Doilea Razboi Mondial, pentru a decripta mesajele codate ale germanilor.

3. Primele calculatoare digitale:
- ABC, inventat de profesorul John Vincent Atanasoff si studentul sau, Cliff Berry, in 1937 si dezvoltat pana in 1942.


- ENIAC, inventat de J. Presper Eckert si John Mauchly, de la Universitatea din Pennsylvania, incepand din 1943 si pana in 1946.



In 1953 IBM a lansat modelul de calculator electric numit 701, primul calculator care a fost produs in masa.

 

 In 1981, IBM a lansat  cu

computerul IBM PC,


un procesor 8088, 16 KB de memorie ce putea fi extinsa pana la 256 KB. Sistemul de operare folosit: MS-DOS.

 

Cine a inventat internetul şi care a fost primul site web din lume?

Inventatorul internetului: Tim Berners-Lee
Primul site web din lume: http://info.cern.ch



Fizicianul Tim Berners-Lee, care lucra pentru laboratoarele CERN, din Elveţia, Geneva, a inventat în 1989 conceptul de internet (world wide web), pentru a permite fizicienilor din universităţile şi institutele de cercetare din jurul lumii să împartă în mod eficient informaţii.

El a preluat ideea de hipertext (text ce conţine şi hiperlinkuri, "a href") şi a creat un sistem de documente de tip hipertext legate între ele cu ajutorul linkurilor conţinute, prin intermediul cărora se putea naviga de la un document la altul, de la o adresă la alta...

După 4 ani, la data de 30 aprilie 1993, CERN a publicat un document prin care tehnologia pe care se bazează internetul (world wide web) a devenit disponibilă în mod gratuit oricui voia să o folosească.

Oricine putea să-şi instaleze software-ul necesar dezvoltării şi exploatării unui site web, împreună cu un browser de nivel entry level şi o librărie de coduri.
Documentul: https://cds.cern.ch/record/1164399

Gratuitatea şi utilitatea tehnologiei au transformat fenomenul de adopţie www într-o adevărată explozie, internetul ajungând azi la nivelul la care toată lumea îl accesează şi îl foloseşte.

*

Institutul de cercetare CERN - Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire / Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare - a fost înfiinţată în 1954 şi are în prezent 20 de state membre care susţin acest proiect, în afară de ţările membre ale Uniunii Europene.

2400 de oameni din toată lumea sunt angajaţi la CERN, într-un efort complex de muncă de cercetare. Alţi 10000 de cercetători din întreaga lume, fizicieni, îşi fac munca de cercetare aici.

Institutul CERN rulează multe proiecte foarte interesante, care se adresează de exemplu problematicii rulării şi depozitării de cantităţi uriaşe de date, generate chiar de proiectele de cercetare ale intitutului, inginerie aplicată, analiza radiaţiei cosmice, noţiuni avansate de fizică, dezvoltarea internetului, uriaşul complex de accelerare a particulelor până aproape de viteza luminii, despre care s-a tot vorbit în ultima vreme, etc.



                        

                              

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu