Pagini

marți, 29 iulie 2014

Romanian National Anthem - "Deşteaptă-te Române" (RO/EN)


29 iulie - Ziua Imnului Național al României


"DESTEAPTA-TE, ROMANE" - IMNUL de STAT al ROMANIEI (VERSURI, ISTORIE, SEMNIFICATIE)






                    În anul 1998 Parlamentul României proclamă ziua de 29 iulie ca ,,Ziua Imnului Naţional al României” la iniţiativa unui grup de parlamentari vâlceni.
                   Militarii vâlceni sunt mândri că acolo, la Râmnicu Vâlcea, s-a cântat pentru prima oară marşul revoluţionar ,,Deşteaptă-te, române!” transformat într-un înălţător îndemn la deşteptare naţională, îndemn care i-a însoţit pe ostaşii români în luptele pentru neatârnare şi libertate naţională pe care le-au purtat după Revoluţia de la 1848.
          
                   Ideea imnului trebuie legată de aceea a naţiunii, a independenţei materializate prin simbolul steagului. Ideea unei piese oficiale care să simbolizeze unitatea românilor din ambele Principate, precum şi dorinţa de a împrumuta melodiei o intonaţie populară, s-a conturat pe măsură ce mişcarea politică pregătea izbucnirea Revoluţiei din 1848.
           
                   ,,Sosind furiosul an 1848, poetul Andrei Mureşanu căuta o melodie după care să compună pentru acest an un sonet care să se cânte între amicii ce era să se adune în grădina parohului pentru o petrecere de seamă. Îndrăgit de toţi intelectualii români şi mai ales de tineretul braşovean, Gheorghe Ucenescu, un tânăr cântăreţ de mare talent, posesor al unui vast repertoriu de melodii laice şi religioase, a cântat multe cântece de probă printre care şi ,,Deşteaptă-te române!” . Deci, pe o melodie veche a lui Anton Pann s-au adaptat versurile lui Andrei Mureşanu.
Textul a apărut pentru prima dată în ,,Foaie pentru minte, inimă şi literatură” nr. 25 din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamaţiei de la Izlaz.Titlul iniţial a fost ,,RĂSUNET” iar alfabetul utilizat este cel chirilic, specific perioadei respective.
               
                    Potrivit documentelor vremii, la 29 iulie 1848 s-a intonat oficial pentru prima dată, în cadrul unei manifestări care a avut loc în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea (astăzi ZĂVOI), realizat la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă, de către un grup de tineri revoluţionari paşoptişti conduşi de Anton Pann, cântecul revoluţionar ,,Deşteaptă-te române!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu